În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Imperiul Habsburgic reușește să preia Transilvania de la Imperiul Otoman. Noul teritoriu, care cunoaște o nouă stăpânire, a ridicat numeroase probleme Curții de la Viena. Aceasta din urmă dorea ca în Transilvania să fie modificat raportul de forțe în defavoarea nobilimii protestante. În acest sens, Viena era susținută de papalitate, care dorea slăbirea bisericii reformate.

Din punct de vedere bisericesc, o unire a două biserici de rituri diferite (în cazul nostru, cea catolică cu cea ortodoxă) era posibilă datorită deciziilor Conciliului de la Florența din 1439. Episoade de acest gen au avut loc în rândul rutenilor din Polonia (Uniunea de la Brest din 1596) și a celor din Ungaria din 1646-1692. Această unire avea la bază concepția Regnum Marianum, care identifica interesele statului cu acelea ale bisericii. Curtea de la Viena considera că succesul în cazul rutenilor s-ar putea repeta și în Transilvania, mai ales că interesele împăratului Leopold I coincideau cu cele ale românilor, care doreau modificarea sistemului oprimant.

În această direcție, are loc o serie de tratative pentru unirea Bisericii Ortodoxe cu Biserica Catolică. Această unire se concretizează prin diploma leopoldină din 19 martie 1701, care recunoștea ortodocșilor ce acceptau unirea cu biserica catolică, un statut similar cu acela al catolicilor. Spre deosebire de diploma leopoldină din 1699, care oferea privilegii numai preoților uniți, cea din 1701 extindea aceste privilegii și în cazul mirenilor.

Noua biserică rezultată, Biserica Unită, păstra neschimbate ritul, calendarul, sărbătorile și canoanele ortodoxe. Erau recunoscute primatul papal, purcederea Sfântului Duh din Tatăl și din Fiul, recunoașterea existenței Purgatoriului și folosirea pâinii nedospite la euharistie. La 7 octombrie 1698, mitropolitul Anghel afirma în cadrul sinodului ortodox de la Alba Iulia următoarele:

Toată legea noastră, slujba bisearicii și carindariul, liturghia și porturile și darul nostru să stea pe loc, iară de n-ar sta pre loc aceale, nici aceste peceți să n-aibă nici o tărie asupra noastră.

Noua biserică a întâmpinat greutăți atât din partea stărilor privilegiate, cât și din partea ortodocșilor. Unul dintre succesele obținute de românii greco-catolici a fost acela de a studia în școli europene. Aici s-au format personalități precum Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Vulcan, Ioan Budai Deleanu, Eftimie Murgu, persoane care, mai târziu, vor aborda problema românească din spațiul transilvănean sub influența ideilor iluministe.

26 comments
  1. Conciliul de la Florența nu a fost în 1493.
    A fost în anul nașterii lui Stefan cel Mare, vă las să ghiciți 🙂

    1. 1438 conciliul de la Ferrara Florența, după Basel din 1431. Unele surse spun că Ștefan cel Mare S-a născut în 1438, sursele nu sunt certe.

  2. Despre sfinții martiri NĂSĂUDENI CARE ȘI-AU APĂRAT CREDINȚA ORTODOXĂ ȘI AU FOST MARTIRIZAȚI DE CATOLICI NU SPUNEȚI NIMIC. ECUMENISMUL ESTE BOALĂ VECHE – RĂMÂNE SĂNĂTOS DOAR CEL CARE RĂMÂNE ORTODOX ÎN VORBĂ ȘI FAPTĂ.

  3. ȘTEFAN CEL MARE S-A NĂSCUT LA 1438 IAR CONCILIUL DE LA FLORENȚA A AVUT LOC TOT LA LA 1438. SĂ ZICEM CĂ AR FI BUNĂ CA GLUMĂ!

    1. Dupa Batalia de la Mohac Imperiul Ungar a fost impartit in Ungaria de west numita regala in imperiul habsburgic, ungaria centrala in imperiul otomani si Transilvania o tara vasala la otomani. Ungaria nu a existat atunci ca stat independent. Transilvania a fost cucerita si ocupata de trupele austrice, la fel ca ungaria. de acea Transilvania a fost o parte politica de sine statoare (cu un principe) in imperiul austriac asemator cu banatul (Kronländer) pina la „Ausgleich“ 1866/1867 . atunci sa creat Austroungaria doua tari in un imperium sub un monarch cu o armata, un minister de finante si un minister de externe si transsilvania a fost anexata la ungaria.

      1. Imperiul Ungar???
        Transilvania a fost sub Turci???
        Dumneavoastra unde ati studiat istoria? Pe marte?

        1. Georgeta,nu a existat niciodată un imperiu un maghiar, ei au fost niște venetici, luați sub aripa de imperiul austriac,iar după bătălia de la Mohacs au devenit pașalâc turcesc! Transilvania nu a fost cucerită de turci! Sa nu faceți confuzia că dacă Ungaria a devenit pașalâc automat a devenit si Transilvania! Transilvania a devenit vasal imperiul otoman! Dacă nu erau austriecii inca dormeați in iurte! A dracu sămânță! Mai bine veneau turcii vecini decât voi! Popor migrator! In munții Ural acolo va este locul!

  4. Cam subțire articolul și cu multe inexactități.
    Nu avea cum sa fie întărită biserica luterana.,deoarece curtea de la Viena în plina contrareforma dorea atragerea și a sașilor transilvăneni de partea lor, dar nu au reușit.Asa s’-a născut ideea ca este mai ușor sa-i atragi pe romanii la catolici decât pe ungurii reformați și pe sașii protestanții.In final s-a reușit atragerea a aproape jumătate din românii din Transilvania și Cam o treime dintre ungurii în special secuii –

  5. E bine să cunoaștem istoria ,,,mai ales astăzi,când vecini noștri, se tot lauda cu …drepturi istorice

  6. Transilvania nu a fost sub turci(otomani) nici and. Despre ce vorbiți? Ecumenismul a fost promovat de papalitate, și atunci că și acuma , și este doar o încercare de a pune în mbra sfântă și dreapta credință ortodoxă. Ceea ce Bunul dumnezeu nu va îngădui!

    1. Îți dau o veste proastă. Lavremea aia transilvania era stat vasal imperiului otoman, fix ca și muntenia sau moldova. Fix ca miticii…..

    2. Transilvania a fost provincie independentă aflată sub suzeranitate otomană.

  7. Nu era de nici un fel un sistem oprimant sistemul de dinante de 1692, majoritatea romanilor aveau autonomie de facto si aveau libertatea de a-si practica religia. Sistemul inventat de Habsburgi insa a fost reprimant, a interzis biserica ortodoxa si a creat conflicte etnice in Transilvania rezultand in epurari etnice si religioase – ortodocsii lui Horea, Closca si Crisan dar si ai lui Avram Iancu au comis genocid impotriva protestantilor de etnie maghiara si germana, dar si romana.

  8. nUMAI PROSTII SCRIETI PE ACEASTA PAGINA DE FACEBOOK,VA FACETI DE RUSINE ,UNDE ATI STUDIAT ASEMENEA LUCRARI SI UNDE ATI CITIT ISTORIA VECHE SI CEA NOUA LA CULES DE PAPUSOI PE CAMP,CE DRACUL MAI REVENITI-VA SI VOI ODATA SI ASA NE SPUN UNII CA SUNTEM PROSTI SI A NIMANUI.SA NU CREDEN ASTA MACAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Principele Nicolae
Citește

Principele Nicolae

Principele Nicolae s-a născut la 5 august 1903, la castelul Peleș din Sinaia, fiind al patrulea copil al…
Radu Mihnea
Citește

Radu Mihnea

Radu Mihnea a domnit în Țara Românească între anii 1601-1602, martie – mai 1611, iulie 1611 – 1616,…
Mihály Apafi
Citește

Mihály Apafi

Mihály Apafi a fost principe al Transilvaniei între 1661-1690. A fost înscăunat la vârsta de 29 de ani,…
Scarlat Callimachi
Citește

Scarlat Callimachi

Scarlat Callimachi a ocupat scaunul domnesc atât în Moldova, cât și în Țara Românească. A domnit în Moldova…
Radu de la Afumați
Citește

Radu de la Afumați

Radu de la Afumați a ocupat scaunul domnesc din Țara Românească în mai multe rânduri: ianuarie 1522 –…