Începuturile culturii române

cultura = totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicare acestor valori
– cel mai vechi document scris în limba română este scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung din 1521. În aceeași vreme, în Europa Occidentală, marii artiști ai Renașterii își desăvârșeau operele
– începând cu secolul XVI se reduce decalajul dintre cultura română și cultura europeană. Sunt patru momente care au stat la baza sincronizării culturii române cu cea occidentală: apariția tiparului (în 1508, la mănăstirea Dealu din Țara Românească), scrierile cronicarilor Grigore Ureche, Miron Costin, Dimitrie Cantemir și Ion Neculce, Școala Ardeleană (de factură iluministă – Samuil MIicu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ioan Budai-Deleanu) și generația pașoptistă (tineri români formați în Occident, cu precădere la Paris – frații Brătianu)

Cultura română în secolul XX

– în perioada interbelică s-au conturat două orientări în cultura română: europeniștii și tradiționaliștii. Europeniștii, prin vocea lui Eugen Lovinescu, susțineau teoria sincronismului, prin care România trebuia sa urmeze modelul Europei Occidentale. De cealaltă parte, tradiționaliștii, prin vocea lui Nichifor Crainic, erau de părere că civilizația românească trebuie să respecte specificul național și să aibă la baza dezvoltării sale cultura creștin-ortodoxă.
– în perioada 1945-1989, contactul cu Europa scade, acesta meținându-se doar prin scriitorii și artiștii stabiliți în străinătate. Contactele au fost reluate odată cu prăbușirea comunismului și revenirea la democrație.

Curente

expresionismul este un curent artistic care presupune prezentarea exagerată a stărilor interioare. În literatură, tema principală era valorificarea miturilor. În literatura română, principalul reprezentant este Lucian Blaga.
cubismul este o mișcare artistică care prezintă obiectele din realitate descompuse în cele mai simple figuri geometrice
abstracționismul este un curent artistic care se folosește de pete colorate sau de construcții geometrice complicate pentru redarea imaginilor sau a figurilor concrete
dadaismul este o mișcare culturală care se caracterizează prin negarea legăturii dintre gândire și expresie. Tristan Tzara a fost unul dintre promotorii acestui curent.
suprarealismul este un curent artistic care contestă valorile morale și sociale ale epocii. Este considerat drept o prelungire a mișcării dadaiste

Personalități

– în domeniul științelor: Henri Coandă (inventatorul primului avion cu reacție din lume), Ștefan Odobleja (precursor al ciberneticii)
– în medicină: Constantin Parhon (s-a remarcat prin studiul glandelor endocrine), Ana Aslan (a descoperit noi tratamente pentru prevenirea îmbătrânirii)
– în domeniul științelor exacte: Grigore Moisil (fondatorul școlii românești de algebră), Eugen Bădărău (întemeietorul școlii românești de fizică a plasmei)
– în domeniul istoriei: Nicolae Iorga și Gheorghe Brătianu
– în domeniul literaturii: Mircea Eliade (considerat cel mai mare istoric al religiilor), Eugen Ionescu (inițiatorul teatrului absurdului), Panait Istrati, Eugen Lovinescu, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu
– în domeniul filozofiei: Emil Cioran
– în domeniul muzicii: George Enescu și Gheorghe Zamfir
– în domeniul artelor plastice: Constantin Brâncuși (considerat cel mai mare sculptor din secolul XX)

Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade
Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade
Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal sau Patreon. Îți mulțumim în avans.
Susține-ne pe Patreon
0 Shares:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți susține acest site dacă cumperi de pe eMAG, Cărturești, Libris, Cartepedia sau Elefant, folosind link-urile noastre de afiliere.
Alte articole