Constantin Cantemir

18 ianuarie 2021 | Nici un comentariu
www.istorie-romaneasca.ro

Constantin Cantemir s-a născut pe 8 noiembrie 1612, fiind fiul lui Teodor Cantemir și al Mariei. Constantin Cantemir a avut doi frați: pe Nistor, care provenea din a doua căsătorie a tatălui său și pe Macrina, sora mai mare, care s-a călugărit.

A fost căsătorit de trei ori, soțiile sale fiind Anastasia, nepoată de văr după tată, Ruxandra din neamul Găneștilor și Ana Bantăș. Cu cea din urmă a avut doi fii, pe Antioh și Dimitrie.

O bună parte din viață și-a petrecut-o în Polonia, unde l-a slujit pe regele polon vreme de 17 ani. La întoarcerea în Moldova, Constantin a deținut mai multe dregătorii: armaș (1665-1672; 1682), serdar (1672-1681), mare clucer (1681-1684) și reprezentant diplomatic la Constantinopol.

A devenit domnul Moldovei la vârsta de 73 de ani, în anul 1685, domnind până la finalul vieții, în 1693. A reușit să ocupe tronul Moldovei cu ajutorul lui Șerban Cantacuzino, domnul Țării Românești.

Pe plan intern, a întreținut relații bune cu boierii, cu excepția cronicarului Miron Costin și a fratelui său Velicico, pe care i-a executat în decembrie 1691, bănuindu-i de complot. Ulterior, domnul Moldovei a regretat acest lucru.

Avându-și fiii ostatici la Constantinopol, Constantin Cantemir a fost un domn fidel Porții. Din această cauză, a avut relații încordate cu Constantin Brâconveanu, domnul Țării Românești, care urmărea alungarea sa.

Pe 15 februarie 1690, Constantin Cantemir a încheiat, la Sibiu, un tratat antiotoman cu Imperiul Habsburgic, prin care domnul Moldovei se angaja să sprijine acțiunile antiotomane ale austriecilor, după ce acestea vor ajunge la Brăila sau Siret. Acest tratat nu s-a aplicat niciodată din cauza forțelor otomane.

În partea a doua a anului 1691, Ioan Sobieski al Poloniei ocupă Cetatea Neamțului și nord-vestul Moldovei, însă moldovenii reușesc să respingă atacul polon.

Constantin Cantemir a murit pe 13 martie 1693, fiind înmormântat, inițial, în Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iași. Ulterior, osemintele i-au fost mutate de fiul său, Antioh, la mănăstirea Mera din Vrancea.

Recomandări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.