Constantin Brâncoveanu, domnul care a refuzat să accepte credința musulmană

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688-1714. S-a născut în familia lui Papa Brâncoveanu și a Stancăi, sora lui Șerban Cantacuzino. Constantin Brâncoveanu a deținut mai multe dregătorii în Țara Românească, printre care mare agă, mare spătar, mare logofăt și mare postelnic.

Tronul l-a obținut cu ajutorul rudelor fostului domn, Șerban Cantacuzino.  Statul extracarpatic cunoaște în timpul său un important progres, atât pe plan economic cât și pe plan cultural. Stabilitatea internă i-a oferit domnului muntean prețuirea Imperiului Otoman.

În domeniul militar, Constantin Brâncoveanu a desființat categoria roșiilor de țară, pe care i-a înlocuit cu slujitorii pre județe. În timpul său apar martalogii și talpoșii.

Principalul obiectiv al voievodului muntean a fost menținerea autonomiei. În acest sens a întreținut relații strânse cu principalele capitale europene. Relațiile cu Moldova au fost reci din cauza ostilității de care dădeau dovadă domnii moldoveni.

Constantin Brâncoveanu s-a confruntat cu invazia armatelor austriece care au ocupat mai multe orașe din Țara Românească. Cu ajutorul turcilor, Brâncoveanu a reușit să-i învingă pe austrieci la Zărnești pe 11 august 1690. Relațiile dintre Țara Românească și Imperiul Habsburgic au revenit la normal în 1695 când împăratul i-a acordat domnului titlul de principe al imperiului.

Din cauza creșterii tributului, Brâncoveanu a căutat să încheie alianțe cu puterile vecine. Eșecul cu Polonia l-a determinat să trimită emisari la curtea țarului Rusiei. În 1709 s-a încheiat o convenție secretă cu Rusia Țaristă. În timpul războiului ruso-turc din 1710-1711, Brâncoveanu a adoptat neutralitatea, însă spătarul său, Toma Cantacuzino, fără acordul domnului, a implicat cavaleria în război, de partea rușilor.

Constantin Brâncoveanu a fost mazilit pe 4 aprilie 1714, fiind dus împreună cu familia sa la Constantinopol. A fost executat pe 15 august 1714 împreună cu cei patru fii și cu sfetnicul său Ianache Văcărescu, după ce au refuzat să accepte credința musulmană.

Constantin Brâncoveanu

Scriem din plăcere. Încercăm să lăsăm impresiile subiective la o parte. Pentru a putea crește, avem nevoie de susținerea dvs..

5 $
Informații personale

Total: 5$

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *