Constantin Brâncoveanu, domnul care a refuzat să accepte credința musulmană

Cosmin FLOREA10 septembrie 20142 minute6841

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688-1714. S-a născut în familia lui Papa Brâncoveanu și a Stancăi, sora lui Șerban Cantacuzino. Constantin Brâncoveanu a deținut mai multe dregătorii în Țara Românească, printre care mare agă, mare spătar, mare logofăt și mare postelnic.

Tronul l-a obținut cu ajutorul rudelor fostului domn, Șerban Cantacuzino.  Statul extracarpatic cunoaște în timpul său un important progres, atât pe plan economic cât și pe plan cultural. Stabilitatea internă i-a oferit domnului muntean prețuirea Imperiului Otoman.

În domeniul militar, Constantin Brâncoveanu a desființat categoria roșiilor de țară, pe care i-a înlocuit cu slujitorii pre județe. În timpul său apar martalogii și talpoșii.

Principalul obiectiv al voievodului muntean a fost menținerea autonomiei. În acest sens a întreținut relații strânse cu principalele capitale europene. Relațiile cu Moldova au fost reci din cauza ostilității de care dădeau dovadă domnii moldoveni.

Constantin Brâncoveanu s-a confruntat cu invazia armatelor austriece care au ocupat mai multe orașe din Țara Românească. Cu ajutorul turcilor, Brâncoveanu a reușit să-i învingă pe austrieci la Zărnești pe 11 august 1690. Relațiile dintre Țara Românească și Imperiul Habsburgic au revenit la normal în 1695 când împăratul i-a acordat domnului titlul de principe al imperiului.

Din cauza creșterii tributului, Brâncoveanu a căutat să încheie alianțe cu puterile vecine. Eșecul cu Polonia l-a determinat să trimită emisari la curtea țarului Rusiei. În 1709 s-a încheiat o convenție secretă cu Rusia Țaristă. În timpul războiului ruso-turc din 1710-1711, Brâncoveanu a adoptat neutralitatea, însă spătarul său, Toma Cantacuzino, fără acordul domnului, a implicat cavaleria în război, de partea rușilor.

Constantin Brâncoveanu a fost mazilit pe 4 aprilie 1714, fiind dus împreună cu familia sa la Constantinopol. A fost executat pe 15 august 1714 împreună cu cei patru fii și cu sfetnicul său Ianache Văcărescu, după ce au refuzat să accepte credința musulmană.

Constantin Brâncoveanu
Constantin Brâncoveanu
Ne bucurăm că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest proiect, o poți face printr-o donație.
Ne mărim echipa! Dacă dorești să faci parte din echipa noastră, trimite un mail la adresa [email protected].
Petre Aurelian

Petre Aurelian – primul președinte al Ateneului Român

Vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii, în anul 1926

Vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii, în anul 1926

1 comentariu Adaugă comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.

Transmite-i unui prieten
Bună ziua,


V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/constantin-brancoveanu-domnul-care-a-refuzat-sa-accepte-credinta-musulmana/


Istorie Românească
https://www.istorie-romaneasca.ro

Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
Vimeo: https://vimeo.com/istoriero