Constantin Brâncoveanu, domnul care a refuzat să accepte credința musulmană

10 septembrie 2014 | 4 comentarii |
www.istorie-romaneasca.ro
Dacă ai un articol pe care vrei să-l publici pe acest site, trimite-ne un mail la adresa [email protected]

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688-1714. S-a născut în familia lui Papa Brâncoveanu și a Stancăi, sora lui Șerban Cantacuzino. Constantin Brâncoveanu a deținut mai multe dregătorii în Țara Românească, printre care mare agă, mare spătar, mare logofăt și mare postelnic.

Tronul l-a obținut cu ajutorul rudelor fostului domn, Șerban Cantacuzino.  Statul extracarpatic cunoaște în timpul său un important progres, atât pe plan economic cât și pe plan cultural. Stabilitatea internă i-a oferit domnului muntean prețuirea Imperiului Otoman.

În domeniul militar, Constantin Brâncoveanu a desființat categoria roșiilor de țară, pe care i-a înlocuit cu slujitorii pre județe. În timpul său apar martalogii și talpoșii.

Principalul obiectiv al voievodului muntean a fost menținerea autonomiei. În acest sens a întreținut relații strânse cu principalele capitale europene. Relațiile cu Moldova au fost reci din cauza ostilității de care dădeau dovadă domnii moldoveni.

Constantin Brâncoveanu s-a confruntat cu invazia armatelor austriece care au ocupat mai multe orașe din Țara Românească. Cu ajutorul turcilor, Brâncoveanu a reușit să-i învingă pe austrieci la Zărnești pe 11 august 1690. Relațiile dintre Țara Românească și Imperiul Habsburgic au revenit la normal în 1695 când împăratul i-a acordat domnului titlul de principe al imperiului.

Din cauza creșterii tributului, Brâncoveanu a căutat să încheie alianțe cu puterile vecine. Eșecul cu Polonia l-a determinat să trimită emisari la curtea țarului Rusiei. În 1709 s-a încheiat o convenție secretă cu Rusia Țaristă. În timpul războiului ruso-turc din 1710-1711, Brâncoveanu a adoptat neutralitatea, însă spătarul său, Toma Cantacuzino, fără acordul domnului, a implicat cavaleria în război, de partea rușilor.

Constantin Brâncoveanu a fost mazilit pe 4 aprilie 1714, fiind dus împreună cu familia sa la Constantinopol. A fost executat pe 15 august 1714 împreună cu cei patru fii și cu sfetnicul său Ianache Văcărescu, după ce au refuzat să accepte credința musulmană.

Constantin Brâncoveanu
Constantin Brâncoveanu

Distribuie mai departe
Dacă îți place acest site și vrei să ajuți la dezvoltarea lui, o poți face prin intermediul Patreon, cumpărând un abonament de 2€.
Susține acest proiect

Ce mai citesc alții

4 comentarii | Adaugă comentariu

 • #1

  Domnitorul a fost executat pt tradare nu pt ca era crestin sau ca a refuzat sa treaca la religia musulmana…

  • #2

   Aveți dreptate domnule Ion, executarea lui Brâncoveanu a fost rezultatul judecării sale după legile otomane, pentru trădarea, nu din motive religioase! Că execuția sa ar fi fost din motive religioase este o legendă! Acest subiect a fost dezbătut pe larg într-o conferință ținută pe această temă de domnul Adrian Mihai Cioroianu, profesor universitar la Universitatea București, la Institutul Cultural Român!

 • #3

  I s-a oferit atât lui cât și copiilor lui, în ultimul moment ca un gest milostiv din partea sultanului, viața în schimbul credinței.

 • #4

  Turcii au adus dovezi în sensul trădați lui faptul ca ținea corespondenta cu tarile din jur, dovezi date de unchiul sau Cantacuzino. A fost ucis împreună cu ginerele și cei 4 băieți. Un singur nepot pe linie paterna ia rămas care ia purtat numele și a transmis din generație în generație numele pana în zilele noastre. Strănepoți trăiesc în zilele noastre cu numele de Constantin Brâncoveanu

 • Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
  Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.