Atentatul comis asupra prințului moștenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, la data de 28 iunie 1914, a fost pretextul care a declanșat izbucnirea Primului Război Mondial.

În aceste împrejurări, la data de 21 iulie / 3 august 1914, la ora 17, la castelul Peleș, regele Carol I a convocat Consiliul de Coroană, la care au participat cei mai importanți oameni din clasa politică românească, după cum urmează: principele moștenitor Ferdinand, Ion I.C. Brătianu (președintele Consiliului de Miniștri), Mihail Pherekyde (președinte al Adunării Deputaților), Theodor Rosetti (fost prim-ministru), Petre P. Carp (fost prim-ministru și președintele Partidului Conservator), Alexandru Marghiloman, Ion Lahovari, Ion C. Grădișteanu, Take Ionescu, Constantin G. Dissescu Constantin Cantacuzino-Pașcanu, Vasile Morțun, Alexandru Radovici, Emanoil Porumbaru, Alexandru Constantinescu, Constantin Angelescu, Emil Costinescu, Ion Gheorghe Duca și Victor Antonescu.

Discuția s-a purtat în limba franceză. Primul cuvânt l-a avut regele Carol I care susținea participarea României la război alături de Germania, considerând că adoptarea neutralității e cea mai rea variantă pe care o poate lua în calcul o țară. Totodată, el era de părere că tratatul de alianță cu Puterile Centrale încheiat în 1883 trebuie respectat. În sprijinul regelui a venit Petre P. Carp care afirma că acest război reprezintă o luptă între germanism și slavism și, pentru binele poporului, România ar trebui să lupte împotriva Rusiei Țariste.

Toți ceilalți politicieni aveau rețineri, afirmând că cel mai bine pentru țară este adoptarea neutralității, având în vedere situația materială de care dispunea regatul. Contestau vehement intrarea României de partea Germaniei din cauza Transilvaniei, care făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, fiindu-le frică de reacția opiniei publice.

În urma discuțiilor s-a decis adoptarea neutralității României. Această decizie l-a supărat profund pe regele Carol I, care a murit două luni mai târziu, unele voci afirmând că suveranul a murit de inimă rea.

Sursa: Ion Mamina, Consilii de coroană, Editura Enciclopedică, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Constantin Mavrocordat
Citește

Constantin Mavrocordat

Constantin Mavrocordat a fost domn în ambele țări extracarpatice. A avut șase domnii în Țara Românească și patru…
Litovoi
Citește

Litovoi

Litovoi a fost conducătorul primului voievodat din nord-estul Olteniei, dependent de coroana maghiară. Prima mențiune despre această formațiune…
Regele Mihai I
Citește

Regele Mihai I

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, fiind fiul regelui Carol al II-lea și al reginei-mamă…