Primul lider comunist al României, Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a stins pe 19 martie 1965, cauza decesului fiind cancerul. Despre moartea sa s-au lansat mai multe ipoteze.

Prima dintre ele ar fi relația tensionată dintre liderul comunist român și Moscova, ceea ce a dus la iradierea lui Gheorghiu-Dej de către sovietici în cadrul întâlnirii de la Varșovia, din luna ianuarie 1965. Cauza iradierii, spun unele voci, ar fi fost naționalismul promovat de Gheorghe Gheorghiu-Dej și îndepărtarea de U.R.S.S.

A doua ipoteză face referire la floarea de mină pe care Dej ar fi primit-o la începutul anilor ‘50 și pe care ar fi așezat-o într-o vitrină în camera unde muncea, fără să știe că acea rocă era radioactivă.

A treia ipoteză spune că moartea liderului comunist a survenit din cauza stilului său de viață: fuma exagerat de mult, preferând țigările Viceroy și obișnuia să mănânce după lăsarea serii.

Înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
Înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
Sursa imaginii: aici

29 comentarii
 1. a doua variantă este cea mai plauzibilă, a treia poate fi și ea adevărată. Cancer la un bărbat de 64 de ani nu este ceva neobișnuit.

 2. Dej a murit de prost ce-a fost.Dupa plecarea rusilor de la Stei-Bihor de la minele de uraniu in 58 tovarasul Dej bou si incult ca orice comunist, si a dus in birou la CC o roca de uraniu sa se laude ce uraniu de calitate avem noi romanii.Fara sa-i treaca prin scafarlia aia a lui de bolsevic ca floarea de mina l-ar putea iradia.cap sec.A stat cu / langa acea roca ani de zile.A facut cancer si-a murit ca prostu..S-a iradiat singur de idiot ce era, nu l-au iradiat rusii.Daca stai ani la rand cu uraniu in vitrina normal ca te cureti.Singuru lucru bun ce la facut in viata: a dat coltu..

  1. Cel mai tare comentariu ever 😁 ! Ca să vezi că poți râde 😂 si la o treabă atât de serioasă. Bravo si la cât mai multe comentarii,,inspirate”!

  2. De unde sti tu toate astea bai malahistule? Din cartea de istorie ? Astia au fost patrioti cocos nu ca presurile astea de se vand pe o sticla de whisky

 3. dle lupsa ,ai mare dreptate ! se vede ca esti un geniu in domeniu palavrelor !ma mir ca nu ti-i rusine sa vorbesti astfel despre un patriot , care a pus bazele romaniei moderne ,in conditii mizerabile pasate de burghezie si mosierime si canalia de antonescu !nu stii nici o iota de realizarile muncitorilor si taranilor muncitori in perioada 1948-1965 !mai bine ai vorbi de desteptiib de dupa 89 care au demolat romanmia , lasata mostenire de BOII de comunoisti cum ii cataloghezi cu cu mintea de retardat /inapoiat mintal !

  1. Aproape toată intelectualitatea decimată în închisori nu îți spune nimic, tovarășe Cozma? Și, în general, punerea labelor comuniștilor pe țară și modul cum au făcut-o nu poate să trezească decât amintiri plăcute la un fost secretar de partid dintr-o fabrică obscură…

   1. A cautat sa inlature burghezia. Pe multi i-a iertat, dar rau a facut. Mai tirziu, ramasitele astea au pus bazele loviturii din 89. Pe timpul comunistilor, erau mai multi intelectuali in guvern decit acum.

  2. auzi d le cozma ioan ce a facut antonescu ? nu o sa faca nici 100 de ani daca erau comunistii si mai studiaza un pic din istorie ca ne faci de ras pe toti

 4. A fost otrăvit de ruși ,după o vizită de lucru la Moscova,relațiile tensionate de îndepărtare de URSS,a fost patriot ,era bine pe atunci în România ,se muncea, a pus bazele României moderne de mai târziu!!!!!Așa spunea tata ,a plins lumea ,după el !!!!!

   1. Au făcut multe pt romania,dar de unde nu e,nici dumnezeu nu cere.
    Primul lucru ce trebuie sa-l faci e să pui mana pe o carte de istorie adevarată care sigur iți va schimba punctul de vedere.numai bine!

 5. A comenta de dragul comentariilor este specialitate romaneasca…Cu atat mai mult ca cat comentatorul este mai incult si mai troglodit…Sau mai neavizat…

 6. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost un om de mare calitate. A suferit prin inchisorile liberale multi ani. Si referitor la intelectualii morti prin inchisori,orice Regim isi suprima oponentii. Ati vrea sa aveti sute de euro,cati americani au omorat CIA din motive politice? Sau cati au disparut si sunt prin puscarii secrete? Ati fi milionari!!!

 7. Pe VREMEA lui GH.Dejera alimentarele incarcate,iar calitatea produselor nu o mai avem din 66,ce parizer,ce arome ,cafele la discretie ,portocale ,paine,vermut alb ,rosu,mastica,triplu sec lichior ,GLACIAL.Pana la venirea lui dej ,pe vremea lui petru groza nu era paine ,iar acolo unde era brutarie dadea numai pe cartelasi se omora oamenii la COADA.Hidrocentralele bicaz si arges .gh dej a demarat. In 1967 cine a scos trupele sovietice din tara,stie cineva cum era cu tancurile si rusii in spate,eu am cunoscut aceste aspectein localitatea mea inca din 52 era batalion de tancuri sunteti departe de adevar ,vorbiti din auzite,,,.nu mai CRITICATI.CE trebuia sa le faca la mosierii care erau pe aerodrom sa o zbugheasca peste granita cu lazi pline cu lingouri de aur

 8. Decesul lui Dej a survenit în urma unui cancer la esofag în forma avansata spune raportul medicilor francezi care L-au tratat pe acesta la spitalul coltea.
  Printre faptele “De Glorie” ale acestuia se numără colectivizarea forțată canalul Dunăre-Marea Neagra și lagărele de exterminare prin munca forțată.
  Dej a răscumpărat SOV-ROM-Urile Dej a ordonat ca ziua de munca sa fie de 8 ore iar muncitorii sa beneficieze de concediu de odihna plătit și tot Dej a ridicat metalurgia grea românească concomitent cu dezvoltarea industriei ușoare căci învățase ceva de la occidentali. Tot Dej a restabilit relațiile diplomatice ale României care fuseseră întrerupte din cauza războiului.
  Dej a lăsat o moștenire cât de cât bună lui Ceaușescu.
  Dej cunoștea starea precara a sănătății sale el niciodată nu mergea în concediu la Sinaia preferând timisul de jos din cauza altitudinii

 9. Diagnosticul histo-patologic este de cancer pulmonar primitiv plecat de la bronhiile secundare ale hilului pulmonar drept, cu celule nediferențiate, având aspect sarcomatoid. E de la fumat. restul e imbecilitate.

 10. Pentru cine nu știe despre impunerea forțată a regimului comunist de către URSS în România punctez câteva informatii:
  – începând cu 6 septembrie 1944 pana la retragerea armatei sovietice de ocupație în 1958 Guvernul în general si principalele ministere de forță în special au fost conduse de consilierii sovietici.
  Visinski era nr.2 în diplomația sovietica, Saharov după 5 ani în MAI,a ajuns directorul celei mai puternice direcții a kgb- Direcția 1.
  Dej deși a fost preferat de Stalin, fata de gruparea cominternista și cea ilegalista,avea sabia lui Damocles asupra sa.
  Multumita autoritatii sale în rândul comuniștilor din inchisoare
  și sireteniei a supravietuit politic și fizic fata de alți lideri comuniști cu prestigiu și autoritate în fata paranoicului stalin.
  – Deși URSS trebuia să-și retragă armata de ocupație din România o data cu retragerea din Austria în 1955,Dej a perseverat și a obținut-o în 1958, după contribuția data la pacificarea Revoluției maghiare din 1956-1957!
  – în 1964 după Declarația din aprilie prestigiul lui Dej era asa de ridicat,încât, în urma unor unor articole critice la adresa poziției românești în care,apărute în presa bloculi sovietic pentru a mai detensiona situația, și a îndulci tonul,triumviratul politic care conducea CRemlinul
  BREJNEV,gromiko și Kosighin au sosit neoficial la bucuresti.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Carol I și viitoarea sa mireasă, Elisabeta
Citește

Regele Carol I

Regele Carol I, pe numele său Carol Eitel-Friedrich-Zephyrinus Ludwig, s-a născut la 20 aprilie 1839 la Sigmaringen, fiind…
Regele Mihai I
Citește

Regele Mihai I

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, fiind fiul regelui Carol al II-lea și al reginei-mamă…
Petru al II-lea
Citește

Petru al II-lea

Petru al II-lea a fost domnul Moldovei între anii 1375-1391. S-a născut în familia lui Costea și a…