Primul lider comunist al României, Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a stins pe 19 martie 1965, cauza decesului fiind cancerul. Despre moartea sa s-au lansat mai multe ipoteze.

Prima dintre ele ar fi relația tensionată dintre liderul comunist român și Moscova, ceea ce a dus la iradierea lui Gheorghiu-Dej de către sovietici în cadrul întâlnirii de la Varșovia, din luna ianuarie 1965. Cauza iradierii, spun unele voci, ar fi fost naționalismul promovat de Gheorghe Gheorghiu-Dej și îndepărtarea de U.R.S.S.

A doua ipoteză face referire la floarea de mină pe care Dej ar fi primit-o la începutul anilor ‘50 și pe care ar fi așezat-o într-o vitrină în camera unde muncea, fără să știe că acea rocă era radioactivă.

A treia ipoteză spune că moartea liderului comunist a survenit din cauza stilului său de viață: fuma exagerat de mult, preferând țigările Viceroy și obișnuia să mănânce după lăsarea serii.

Înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
Înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
Sursa imaginii: aici

41 comments
 1. a doua variantă este cea mai plauzibilă, a treia poate fi și ea adevărată. Cancer la un bărbat de 64 de ani nu este ceva neobișnuit.

  1. Ce cancer domnule! Rusi au școală I care se învață cum să îndepărtezi fizic oamenii! A fost iradiat fără doar și poate!

 2. Dej a murit de prost ce-a fost.Dupa plecarea rusilor de la Stei-Bihor de la minele de uraniu in 58 tovarasul Dej bou si incult ca orice comunist, si a dus in birou la CC o roca de uraniu sa se laude ce uraniu de calitate avem noi romanii.Fara sa-i treaca prin scafarlia aia a lui de bolsevic ca floarea de mina l-ar putea iradia.cap sec.A stat cu / langa acea roca ani de zile.A facut cancer si-a murit ca prostu..S-a iradiat singur de idiot ce era, nu l-au iradiat rusii.Daca stai ani la rand cu uraniu in vitrina normal ca te cureti.Singuru lucru bun ce la facut in viata: a dat coltu..

  1. Cel mai tare comentariu ever 😁 ! Ca să vezi că poți râde 😂 si la o treabă atât de serioasă. Bravo si la cât mai multe comentarii,,inspirate”!

  2. De unde sti tu toate astea bai malahistule? Din cartea de istorie ? Astia au fost patrioti cocos nu ca presurile astea de se vand pe o sticla de whisky

   1. Sigur a trimis acasă armata roșie. Si am mai plătit 30 de ani tribut cu zacaminte. Si acum le răscumpăra pe bani multi de la ei.

  3. Mai încet cu pianul pe SCĂRI, botez anticomunist ! In anii 50 și la inceputul anilor 60 nu se cunoșteau prea multe despre radioactivitate, nu numai de către “BOLSEVICI”. In SUA “NEBOLSEVICA” se efectuau experimente pe soldați în timpul exploziilor atomice din Nevada, soldați care erau SFATUITI sa se întoarcă cu SPATELE pentru a se proteja ( sic ! )

  4. Doart un [pro-rus ca rtin e poate gandi la fel . In 1964 , Gheorghiu dej a eliberat toti detinutii politici si s-a departat politic de porcii de rusi , iar asta l-a costat .! la intalnirea de la moskova in cadrul tratatulu de la varsovia din ianuarie *65 , a fost iradiat in camera in care a dormit si imediat dupoa aceea , la revenirea in tara a inceput sa se simta foarte rau , doctorii afirmand ca , este iradiat . a murit dupa doar doua luni din cauza leucemiei galopante ! rusine pro-rusilorf lui ras-putina !

 3. dle lupsa ,ai mare dreptate ! se vede ca esti un geniu in domeniu palavrelor !ma mir ca nu ti-i rusine sa vorbesti astfel despre un patriot , care a pus bazele romaniei moderne ,in conditii mizerabile pasate de burghezie si mosierime si canalia de antonescu !nu stii nici o iota de realizarile muncitorilor si taranilor muncitori in perioada 1948-1965 !mai bine ai vorbi de desteptiib de dupa 89 care au demolat romanmia , lasata mostenire de BOII de comunoisti cum ii cataloghezi cu cu mintea de retardat /inapoiat mintal !

  1. Aproape toată intelectualitatea decimată în închisori nu îți spune nimic, tovarășe Cozma? Și, în general, punerea labelor comuniștilor pe țară și modul cum au făcut-o nu poate să trezească decât amintiri plăcute la un fost secretar de partid dintr-o fabrică obscură…

   1. A cautat sa inlature burghezia. Pe multi i-a iertat, dar rau a facut. Mai tirziu, ramasitele astea au pus bazele loviturii din 89. Pe timpul comunistilor, erau mai multi intelectuali in guvern decit acum.

  2. auzi d le cozma ioan ce a facut antonescu ? nu o sa faca nici 100 de ani daca erau comunistii si mai studiaza un pic din istorie ca ne faci de ras pe toti

   1. Bazele României moderne nu le-au pus comuniștii prin gheorghe gheorghiu dej, ci, regele carol i. Puțină istorie( adevărată, nu falsificata) nu strica.

 4. A fost otrăvit de ruși ,după o vizită de lucru la Moscova,relațiile tensionate de îndepărtare de URSS,a fost patriot ,era bine pe atunci în România ,se muncea, a pus bazele României moderne de mai târziu!!!!!Așa spunea tata ,a plins lumea ,după el !!!!!

   1. Au făcut multe pt romania,dar de unde nu e,nici dumnezeu nu cere.
    Primul lucru ce trebuie sa-l faci e să pui mana pe o carte de istorie adevarată care sigur iți va schimba punctul de vedere.numai bine!

 5. A comenta de dragul comentariilor este specialitate romaneasca…Cu atat mai mult ca cat comentatorul este mai incult si mai troglodit…Sau mai neavizat…

 6. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost un om de mare calitate. A suferit prin inchisorile liberale multi ani. Si referitor la intelectualii morti prin inchisori,orice Regim isi suprima oponentii. Ati vrea sa aveti sute de euro,cati americani au omorat CIA din motive politice? Sau cati au disparut si sunt prin puscarii secrete? Ati fi milionari!!!

 7. Pe VREMEA lui GH.Dejera alimentarele incarcate,iar calitatea produselor nu o mai avem din 66,ce parizer,ce arome ,cafele la discretie ,portocale ,paine,vermut alb ,rosu,mastica,triplu sec lichior ,GLACIAL.Pana la venirea lui dej ,pe vremea lui petru groza nu era paine ,iar acolo unde era brutarie dadea numai pe cartelasi se omora oamenii la COADA.Hidrocentralele bicaz si arges .gh dej a demarat. In 1967 cine a scos trupele sovietice din tara,stie cineva cum era cu tancurile si rusii in spate,eu am cunoscut aceste aspectein localitatea mea inca din 52 era batalion de tancuri sunteti departe de adevar ,vorbiti din auzite,,,.nu mai CRITICATI.CE trebuia sa le faca la mosierii care erau pe aerodrom sa o zbugheasca peste granita cu lazi pline cu lingouri de aur

 8. Decesul lui Dej a survenit în urma unui cancer la esofag în forma avansata spune raportul medicilor francezi care L-au tratat pe acesta la spitalul coltea.
  Printre faptele “De Glorie” ale acestuia se numără colectivizarea forțată canalul Dunăre-Marea Neagra și lagărele de exterminare prin munca forțată.
  Dej a răscumpărat SOV-ROM-Urile Dej a ordonat ca ziua de munca sa fie de 8 ore iar muncitorii sa beneficieze de concediu de odihna plătit și tot Dej a ridicat metalurgia grea românească concomitent cu dezvoltarea industriei ușoare căci învățase ceva de la occidentali. Tot Dej a restabilit relațiile diplomatice ale României care fuseseră întrerupte din cauza războiului.
  Dej a lăsat o moștenire cât de cât bună lui Ceaușescu.
  Dej cunoștea starea precara a sănătății sale el niciodată nu mergea în concediu la Sinaia preferând timisul de jos din cauza altitudinii

 9. Diagnosticul histo-patologic este de cancer pulmonar primitiv plecat de la bronhiile secundare ale hilului pulmonar drept, cu celule nediferențiate, având aspect sarcomatoid. E de la fumat. restul e imbecilitate.

 10. Pentru cine nu știe despre impunerea forțată a regimului comunist de către URSS în România punctez câteva informatii:
  – începând cu 6 septembrie 1944 pana la retragerea armatei sovietice de ocupație în 1958 Guvernul în general si principalele ministere de forță în special au fost conduse de consilierii sovietici.
  Visinski era nr.2 în diplomația sovietica, Saharov după 5 ani în MAI,a ajuns directorul celei mai puternice direcții a kgb- Direcția 1.
  Dej deși a fost preferat de Stalin, fata de gruparea cominternista și cea ilegalista,avea sabia lui Damocles asupra sa.
  Multumita autoritatii sale în rândul comuniștilor din inchisoare
  și sireteniei a supravietuit politic și fizic fata de alți lideri comuniști cu prestigiu și autoritate în fata paranoicului stalin.
  – Deși URSS trebuia să-și retragă armata de ocupație din România o data cu retragerea din Austria în 1955,Dej a perseverat și a obținut-o în 1958, după contribuția data la pacificarea Revoluției maghiare din 1956-1957!
  – în 1964 după Declarația din aprilie prestigiul lui Dej era asa de ridicat,încât, în urma unor unor articole critice la adresa poziției românești în care,apărute în presa bloculi sovietic pentru a mai detensiona situația, și a îndulci tonul,triumviratul politic care conducea CRemlinul
  BREJNEV,gromiko și Kosighin au sosit neoficial la bucuresti.

 11. PATRIARHUL JUSTINIAN MARINA L-A PRIMIT PE GHEORGHE GHEORGHIU DEJ ÎN CASA SA SAU MAI BINE SPUS L-A ASCUNS DEOARECE DEJ A FOST DEȚINUT POLITIC ȘI FUGISE DIN ÎNCHISOARE IAR PATRIARHUL JUSTINIAN MARINA PE ATUNCI ERA DOAR UN PREOT ORTODOX CĂSĂTORIT ÎNTR-UN SAT DIN JUDEȚUL VÎLCEA. ȘI CÎND GHEORGHE GHEORGHIU DEJ A AJUNS LA PUTERE ÎN ROMÂNIA ATUNCI L-AU ALES PE PREOTUL CARE ÎL ADAPOSTISE ÎN CASA SA CA PATRIARH AL ROMÂNIEI ADICĂ VIITORUL PATRIARH AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE JUSTINIAN MARINA. CARE A FOST ÎN RELAȚII FOARTE APROPIATE DE BUNĂ PRIETENIE CU GHEORGHE GHEORGHIU DEJ. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ. TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ MOȘTENITĂ DE LA SFINȚII APOSTOLI UCENICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU SI MÎNTUITORUL LUMII. TRĂIASCĂ DOAMNA DIANA SOSOACA UN BUN PATRIOT CARE LUPTĂ PENTRU BINELE ACESTUI SĂRMAN POPOR ROMÂN PENTRU DREPTATE SI ADEVAR SI MERITĂ SĂ FIE SUSȚINUTĂ ȘI SPRIJINITĂ. JOS NATO DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ IN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. JOS UE DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ IN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. CITIȚI CARTEA SFÎNTULUI PAISIE DIN MUNTELE ATHOS INTITULATĂ SEMNELE VREMURILOR DIN URMĂ, CARE SPUNE CLAR CĂ UE ESTE O DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ IN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. PUTEȚI CUMPĂRA ACEASTĂ SFÎNTĂ CARTE PRIN COMANDĂ POȘTALĂ LA NR.DE TEL O213311022 EDITURA EVANGHELISMOS ȘI DE LA TOATE CELELALTE EDITURI ORTODOXE ȘI O236326730 EDITURA EGUMENITA. DOAMNE APĂRĂ SI OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI ȘI PE TOATĂ LUMEA TA CEA BUNĂ ȘI CREDINCIOASĂ DOAMNE AJUTĂ ȘI MULTĂ SĂNĂTATE VĂ DORESC. NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU CUM SPUNE MAJESTATEA SA REGELE MIHAI. BUNUL DUMNEZEU SI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII SI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA ȘI IERTARE DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN.

 12. SĂ NE RUGĂM PENTRU SUFLETUL LUI. CHIAR DACĂ A FOST COMUNIST DAR A FOST UN PATRIOT ADEVĂRAT CARE ȘI-A IUBIT MULT ȚARA ȘI POPORUL ROMÂN. E ADEVĂRAT CĂ AU FOST MULȚI DEȚINUȚI POLITICI ÎN TIMPUL LUI CARE AU SUFERIT FOARTE MULT ÎN ÎNCHISOARE UNII PENTRU CREDINȚĂ, ALȚII PENTRU CONVINGERILE LOR POLITICE. DAR EU CRED CĂ LI SE IMPUNEA DE LA MOSCOVA CA TOȚI CEI CARE SE OPUN COMUNISMULUI SĂ FIE BĂGAȚI LA PUȘCĂRIE. EU ÎNȚELEG SĂ FACI PUȘCĂRIE PENTRU CREDINȚĂ SE MERITĂ DACĂ NU TE LEPEZI DE CREDINȚĂ, DE DUMNEZEU DAR SĂ FACI ÎNCHISOARE PENTRU NIȘTE CONVINGERI POLITICE NU SE MERITĂ. SĂ MORI PENTRU HRISTOS ESTE O MARE ONOARE ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU, EȘTI MUCENIC, EȘTI MARTIR, MĂRTURISITOR AL LUI DUMNEZEU. . TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ. TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ MOȘTENITĂ DE LA SFINȚII APOSTOLI UCENICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU SI MÎNTUITORUL LUMII. BUNUL DUMNEZEU SI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII SI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA ȘI IERTARE DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Alexandru cel Bun
Citește

Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun a fost fiul domnului Roman I din a doua căsătorie, cu Anastasia (vara regelui polon…
Samuel von Brukenthal
Citește

Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei între anii 1777-1787. Provenind dintr-o familie înstărită, Samuel a beneficiat de…
Principesa Elisabeta
Citește

Principesa Elisabeta

Principesa Elisabeta s-a născut pe 29 septembrie 1894, fiind al doilea copil al regelui Ferdinand și al reginei…
Mircea Ciobanul și Doamna Chiajna
Citește

Doamna Chiajna

Chiajna a fost mama domnului muntean Petru cel Tânăr și totodată regentă a Țării Românești în timpul minoratului…