Bătălia Odessei – Sevastian Știucă

Titlu Bătălia Odessei
Autor Sevastian Știucă
Editură Rovimed
An apariție 2013
Cumpără eMAG Libris Cărturești

Cercetând cu atenţie cauza angajării Armatei 4 Română la est de Nistru în bătălia pentru Odessa am ajuns la concluzia că trebuie să ne oprim cu atenţie si să analizăm conţinutul scrisorii trimisă de A. Hitler lui Ion Antonescu la 27 iulie 1941 prin care îi mulţumeşte pentru hotărârea de a duce războiul alături de Germania… „… vă felicit astăzi din toată inima pentru acele mari succese, este pentru mine personal o mare bucurie tot atât de mare ca şi satisfacţiune de înţeles.

Recâştigarea Basarabiei este recompensa cea mai firească pentru sforţările dv. şi ale vitezelor dv. trupe. Din parte-mi vă mulţumesc pentru conducerea dv. plină de energie, precum şi pentru înfăptuirile excelente ale trupelor dv. Aceste înfăptuiri şi voinţa generală pentru o colaborare dezinteresată între unităţile germane şi române mi-au fost descrise şi confirmate de către comandanţi în cuvinte de înaltă preţuire. Aş aprecia acum cu deosebită recunoştinţă dacă dv, domnule general Antonescu, îndată ce, sub presiunea grupului de Armate Sud, dinspre Nord-Est, rezistenţa pe Nistru va fi dislocată şi mai departe înspre Sud, aţi înainta cu trupele dv. în spaţiul de la Sud-Vest de Bug şi, prin aceasta, aţi lua asupra dv. şi siguranţa acestui teritoriu.

În acest scop, pun sub ordinele dv. Corpul L IV armată şi diviziile 50, 72 şi 73 conduse de generalul Hansen, în timp ce armata XI împreună cu Corpul IV armată român, care-i este afectat în aripa dreaptă, va înainta sub ordinele Grupului de armate Sud la răsărit de Bug spre partea de jos a Niprului.

colonel (r) Sevastian Știucă