Bogdan al II-lea a fost domnul Moldovei între anii 1449-1451. A fost fiul nelegitim al lui Alexandru cel Bun și tatăl lui Ștefan cel Mare. A ocupat tronul țării cu ajutorul unor boieri și cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.

Ocupă tronul Moldovei în urma bătăliei de la Tămășeni, din 12 octombrie 1449, unde l-a învins pe Alexăndrel, domnul Moldovei. Pentru a-l îndepărta pe pretendentul său la tron de la granițele Moldovei, Bogdan al II-lea a încheiat o înțelegere cu Dietrich Buczacki, starestele Podoliei, care trebuia să intervină pe lângă regele polon Cazimir al IV-lea.

Bogdan și-a consolidat legăturile cu Iancu de Hunedoara cu care a încheiat la 11 februarie 1450, la Roman, un trat prin care cei doi își promiteau ajutor reciproc.

În vara lui 1450, regale Cazimir al IV-lea inițiază o campanie militară împotriva lui Bogdan al II-lea, cu scopul de a-l înscăuna domn în Moldova pe Alexăndrel. Bătălia decisivă s-a dat pe 6 septembrie 1450, aproape de confluența Crasnei cu Bârladul. Eșecul suferit i-a determinat pe adepții lui Alexăndrel să accepte planul propus de un alt pretendent la tronul Moldovei, Petru Aron, de înlăturare a lui Bogdan.

Bogdan al II-lea a murit în zorii zilei de 16 octombrie 1451, la Răuseni, lângă Suceava, după ce a fost capturat la o nuntă și mai apoi decapitat.

A fost înmormântat la Răuseni.

Bogdan al II-lea
Bogdan al II-lea

5 comments
    1. Locul înmormântării?! Pe “Wikipedia” scrie că în biserica “Sf.Nicolae” de la Mănăstirea Bogdana, Rădăuți.

  1. Bogdan al 2-lea nu a fost fiul lui Alexandru, ci al jupanului Bogdan.
    Ștefan recunoaște acest lucru în pomelnicele târzii.

    1. Daca nu era fiul (chiar nelegitim) al lui Alexandru cel Bun, nu ar fi avut nici un drept la domnie. Asa ca sunt posibile doua explicatii:
      – fie a fost fiul natural al lui Alexandru cel Bun, iar jupanul Bogdan a fost doar “sotul mamei sale”, adica tata vitreg,
      – fie a fost fiul jupanului Bogdan, dar si-a croit o falsa descendenta din Alexandru cel Bun, pentru a-si justifica pretentia la tron, ca fiind “os domnesc”.
      Care din ele o fi adevarata, probabil nu vom sti nicioata.

  2. Atunci nici Stefan cel mare nu se trage din Alexandru cel bun . Putem deci vorbi de începerea dinastiei stefaniene fara a mai vorbi de Mușatini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Nicolae Alexandru
Citește

Nicolae Alexandru

Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I, a fost domnul Țării Românești între anii 1352-1364. Se presupune că a…
Bartolomeu Dragfi
Citește

Bartolomeu Dragfi

Bartolomeu Dragfi a fost voievodul Transilvaniei între anii 1493-1499. Strămoșul său era Dragoș, primul descălecător al Moldovei, a…
Regele Alexandru I și Regina Maria ai Iugoslaviei
Citește

Principesa Mărioara

Principesa Mărioara s-a născut pe 27 decembrie 1899, la Gotha, în Germania. A fost botezată Maria, însă i…
Despot Vodă
Citește

Despot Vodă

Despot Vodă a fost voievodul Moldovei între anii 1561-1563. Este cel dintâi domn al Moldovei care nu avea…