Baba Novac a fost un căpitan al haiducilor din a doua jumătate a veacului al XVI-lea. A întreprins mai multe acțiuni ostile turcilor. Cunoștea limbile slavonă, turcă și greacă. S-a alăturat lui Mihai Viteazul, care promova o politică antiotomană. Din porunca acestuia, în anul 1596, Baba Novac a făcut o incursiune la sud de Dunăre, învingându-l pe Hassan Pașa, vizirul care dorea înlăturarea domnului muntean.

Forțele sale au luptat alături de Mihai Viteazul la Turnu și Nicopole, în 1596, respectiv 1598, unde au obținut succese în fața Porții. În bătălia de la Șelimbăr din 1599, haiducii lui Baba Novac i-au înfrânt pe pedestrașii lui Andrei Báthory. L-a însoțit pe Mihai Viteazul la Alba Iulia. Rămâne, pentru o scurtă perioadă de timp, în Transilvania pentru a stopa răzvrătirile nobililor maghiari. În acest timp a fost însărcinat cu misiunea de a proteja Banatul.

A luat parte la cucerirea Moldovei de către Mihai Viteazul. A ars curțile boierești de la Trotuș și Bacău și a ocupat Iașul în mai 1600. În vara aceluiași an îl sprijină pe Mihai Viteazul în luptele din Transilvania. Ia parte la bătălia de la Mirăslău, unde este rănit, fiind nevoit să se retragă la Făgăraș. Îl sfătuiește pe domnul muntean să facă pace cu generalul Basta. După eșecurile suferite în Țara Românească, în fața polonilor, merge în pribegie cu Mihai Viteazul. În decembrie 1600 se desparte de acesta și intră în serviciul generalului Basta, care îi acordă funcția de comandant al Banatului. Aici, acesta este atacat pe mai multe flancuri de nobilii maghiari și cade pradă acestora.

Trupele maghiare îl conduc pe Baba Novac la Cluj, unde este judecat de Dietă și condamnat la moarte prin ardere în rug. A fost ars, apoi tras în țeapă. A rămas cunoscut în istorie datorită nenumăratelor lupte pe care le-a purtat împotriva otomanilor, în Balcani.

Baba Novac
Baba Novac
Sursa imaginii: aici

12 comments
 1. Crima de la Cluj, săvârșită din răzbunare de către nobilimea maghiară este cu atât mai odioasă, cu cât bătrânul general avea peste 80 de ani. Să torturezi prin ardere pe proțap, jupuire și Apoi tragere i țeapă e un om ajuns la o vârstă venerabila spune ceva despre câinoșenia și ura patologică față de români, a nobilimii maghiare. Urmașul lui Baba Novac(bătrânul Novac) a fost Gruia Novac, care a continuat să-și răzbune tatăl. Sultanul Selim II-lea l-a apreciat mult pe viteazul Baba Novac, și a spus că merită să moară ca un viteaz pe câmpul de luptă și nu torturat cu atâta barbarie.

  1. Numai ca Baba Novac a fost cam sarb. Din Valea Timocului intradevar dar ungurii nu l-au executat din ura patologica ci fiindca era un adversar. Ca era batran e alta poveste.Ca Basta l-a dat pe mana ungurilor fiindca intentiona sa dea Ligojul si Caransebesul turcilor e iar alta poveste.

   1. Baba Novak a fost român timocean. Timocul aparținea Imperiului Otoman. Abia in 1833 au ajuns sârbii in Timoc, cu ajutorul rușilor.da

 2. Ce pretenții poți avea de la oameni fără educație veniți din pustietatea asiatică unde respectul față de inamic nu exista defel. Altfel putem vorbi de turci, un popor războinic, care-și respectau adeversarii. Ca exemple îi putem aminti pe Iancu de Hunedoare care s-a bucurat de stima adversarilor lui și-n acest caz, Baba Novac amintit de sultanul Selim.

 3. Oameni viteji, cu coloana vertebrală, care si-au iubit țară si neamul.
  E o vorba romaneasca: cu unguru când vorbești sa ai bolovanul in buzunar! Asa zicea bunica mea, nu am inteles atunci de ce, eram mica. Acum stau si cuget, mare dreptate avea!!!

 4. Multi romani din Teleorman și zona Roșiorii de Vede au fost asupriți de domnia-sa…Mihai l-am pus ,,guvernator” in zona, după serviciile primite, în luptele sus amintite…😥Au indurat muuulte, înrobiți de biruri și dări…😥 Abia după 15-16 ani de la moartea sa au fost scoși din ipostaza de robi ,,rumâniti”, de Alexandru Iliaș Voievod…trist…dar există documente clare…

 5. Istoria militara a Romaniei ne spune ca Baba Novac a fost Capitan in oastea lui Mihai Viteazul (adica General am spune azi) si era comandantul corpului de oaste sarb din armata romana, fiind si un exemplu de coperare a romanilor si sarbilor de-a lungul istoriei noastre comune.

 6. timocul imparte oltenia sarbeasca de cea bulgareasca. oltenia este tinutul pellilor, dacii dintre allutus(olt) si muntii carpati si balcani pe la curbura baziasului . baba e cuvant sarmic, nu slav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Nicolae Alexandru
Citește

Nicolae Alexandru

Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I, a fost domnul Țării Românești între anii 1352-1364. Se presupune că a…
Miron Barnovschi. Biserica Sf. Ioan din Iași
Citește

Miron Barnovschi

Miron Barnovschi a fost domn al Moldovei între anii 1626-1629 și aprilie-iulie 1633. În timpul domnului Radu Mihnea…
Decebal. Regele Daciei
Citește

Decebal

Un alt mare rege al geto-dacilor a fost Decebal, în timpul căruia Dacia era mai restrânsă ca teritoriu…
Guvernul liberal din 1934
Citește

Constantin Angelescu

Constantin Angelescu (1869-1948) a fost unul dintre cei mai însemnați oameni politici din România în perioada interbelică. A…