Baba Novac a fost un căpitan al haiducilor din a doua jumătate a veacului al XVI-lea. A întreprins mai multe acțiuni ostile turcilor. Cunoștea limbile slavonă, turcă și greacă. S-a alăturat lui Mihai Viteazul, care promova o politică antiotomană. Din porunca acestuia, în anul 1596, Baba Novac a făcut o incursiune la sud de Dunăre, învingându-l pe Hassan Pașa, vizirul care dorea înlăturarea domnului muntean.

Forțele sale au luptat alături de Mihai Viteazul la Turnu și Nicopole, în 1596, respectiv 1598, unde au obținut succese în fața Porții. În bătălia de la Șelimbăr din 1599, haiducii lui Baba Novac i-au înfrânt pe pedestrașii lui Andrei Báthory. L-a însoțit pe Mihai Viteazul la Alba Iulia. Rămâne, pentru o scurtă perioadă de timp, în Transilvania pentru a stopa răzvrătirile nobililor maghiari. În acest timp a fost însărcinat cu misiunea de a proteja Banatul.

A luat parte la cucerirea Moldovei de către Mihai Viteazul. A ars curțile boierești de la Trotuș și Bacău și a ocupat Iașul în mai 1600. În vara aceluiași an îl sprijină pe Mihai Viteazul în luptele din Transilvania. Ia parte la bătălia de la Mirăslău, unde este rănit, fiind nevoit să se retragă la Făgăraș. Îl sfătuiește pe domnul muntean să facă pace cu generalul Basta. După eșecurile suferite în Țara Românească, în fața polonilor, merge în pribegie cu Mihai Viteazul. În decembrie 1600 se desparte de acesta și intră în serviciul generalului Basta, care îi acordă funcția de comandant al Banatului. Aici, acesta este atacat pe mai multe flancuri de nobilii maghiari și cade pradă acestora.

Trupele maghiare îl conduc pe Baba Novac la Cluj, unde este judecat de Dietă și condamnat la moarte prin ardere în rug. A fost ars, apoi tras în țeapă. A rămas cunoscut în istorie datorită nenumăratelor lupte pe care le-a purtat împotriva otomanilor, în Balcani.

Baba Novac
Baba Novac
Sursa imaginii: aici

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal sau Patreon.
Susține-ne pe Patreon
1K Shares:
6 comentarii
  1. Crima de la Cluj, săvârșită din răzbunare de către nobilimea maghiară este cu atât mai odioasă, cu cât bătrânul general avea peste 80 de ani. Să torturezi prin ardere pe proțap, jupuire și Apoi tragere i țeapă e un om ajuns la o vârstă venerabila spune ceva despre câinoșenia și ura patologică față de români, a nobilimii maghiare. Urmașul lui Baba Novac(bătrânul Novac) a fost Gruia Novac, care a continuat să-și răzbune tatăl. Sultanul Selim II-lea l-a apreciat mult pe viteazul Baba Novac, și a spus că merită să moară ca un viteaz pe câmpul de luptă și nu torturat cu atâta barbarie.

    1. Numai ca Baba Novac a fost cam sarb. Din Valea Timocului intradevar dar ungurii nu l-au executat din ura patologica ci fiindca era un adversar. Ca era batran e alta poveste.Ca Basta l-a dat pe mana ungurilor fiindca intentiona sa dea Ligojul si Caransebesul turcilor e iar alta poveste.

  2. Ce pretenții poți avea de la oameni fără educație veniți din pustietatea asiatică unde respectul față de inamic nu exista defel. Altfel putem vorbi de turci, un popor războinic, care-și respectau adeversarii. Ca exemple îi putem aminti pe Iancu de Hunedoare care s-a bucurat de stima adversarilor lui și-n acest caz, Baba Novac amintit de sultanul Selim.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Menumorut
Citește

Menumorut

Menumorut a fost conducătorul unui voievodat din Crișana de la sfârșitul secolului IX până la începutul secolului X.…
Grigore I Ghica
Citește

Grigore I Ghica

Grigore I Ghica a ocupat tronul Țării Românești de două ori, între anii 1660-1664 și 1672-1673. S-a născut…
Alexandru Lăpușneanu
Citește

Alexandru Lăpușneanu

Alexandru Lăpușneanu a fost domnul Moldovei între anii 1552-1561 și 1564-1568. A fost fiul nelegitim al lui Bogdan…
Transilvania
Citește

Mercurius

Mercurius a fost principele Transilvaniei între anii 1111-1113. Este menționat ca princeps Ultransilvanus, pentru prima dată, în 1111,…