Baba Novac, eroul popoarelor balcanice, care s-a împotrivit turcilor

Cosmin FLOREA20 septembrie 2014

Baba Novac a fost un căpitan al haiducilor din a doua jumătate a veacului al XVI-lea. A întreprins mai multe acțiuni ostile turcilor. Cunoștea limbile slavonă, turcă și greacă. S-a alăturat lui Mihai Viteazul, care promova o politică antiotomană. Din porunca acestuia, în anul 1596, Baba Novac a făcut o incursiune la sud de Dunăre, învingându-l pe Hassan Pașa, vizirul care dorea înlăturarea domnului muntean.

Forțele sale au luptat alături de Mihai Viteazul la Turnu și Nicopole, în 1596, respectiv 1598, unde au obținut succese în fața Porții. În bătălia de la Șelimbăr din 1599, haiducii lui Baba Novac i-au înfrânt pe pedestrașii lui Andrei Báthory. L-a însoțit pe Mihai Viteazul la Alba Iulia. Rămâne, pentru o scurtă perioadă de timp, în Transilvania pentru a stopa răzvrătirile nobililor maghiari. În acest timp a fost însărcinat cu misiunea de a proteja Banatul.

A luat parte la cucerirea Moldovei de către Mihai Viteazul. A ars curțile boierești de la Trotuș și Bacău și a ocupat Iașul în mai 1600. În vara aceluiași an îl sprijină pe Mihai Viteazul în luptele din Transilvania. Ia parte la bătălia de la Mirăslău, unde este rănit, fiind nevoit să se retragă la Făgăraș. Îl sfătuiește pe domnul muntean să facă pace cu generalul Basta. După eșecurile suferite în Țara Românească, în fața polonilor, merge în pribegie cu Mihai Viteazul. În decembrie 1600 se desparte de acesta și intră în serviciul generalului Basta, care îi acordă funcția de comandant al Banatului. Aici, acesta este atacat pe mai multe flancuri de nobilii maghiari și cade pradă acestora.

Trupele maghiare îl conduc pe Baba Novac la Cluj, unde este judecat de Dietă și condamnat la moarte prin ardere în rug. A fost ars, apoi tras în țeapă. A rămas cunoscut în istorie datorită nenumăratelor lupte pe care le-a purtat împotriva otomanilor, în Balcani.

Baba Novac
Baba Novac
Sursa imaginii: aici

« Vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii, în anul 1926
Regina Maria, surprinsă, purtând un costum indian, în timpul vizitei sale din Statele Unite ale Americii, din 1926 »

Ce mai citesc alții

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Crima de la Cluj, săvârșită din răzbunare de către nobilimea maghiară este cu atât mai odioasă, cu cât bătrânul general avea peste 80 de ani. Să torturezi prin ardere pe proțap, jupuire și Apoi tragere i țeapă e un om ajuns la o vârstă venerabila spune ceva despre câinoșenia și ura patologică față de români, a nobilimii maghiare. Urmașul lui Baba Novac(bătrânul Novac) a fost Gruia Novac, care a continuat să-și răzbune tatăl. Sultanul Selim II-lea l-a apreciat mult pe viteazul Baba Novac, și a spus că merită să moară ca un viteaz pe câmpul de luptă și nu torturat cu atâta barbarie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.