După asasinarea celor 64 de foști demnitari închiși la închisoarea Jilava și a ministrului țărănist Virgil Madgearu, legionarii au plănuit uciderea lui Nicolae Iorga pe care-l considerau principalul vinovat pentru arestarea și uciderea căpitanului Corneliu Zelea Codreanu.

Astfel, în seara zilei de 27 noiembrie 1940, la ușa casei lui Iorga din Sinaia au apărut șapte persoane care s-au recomandat a fi poliția legionară, precizând că aveau sarcina de a-l duce pe savant la București pentru un interogatoriu. Fiica savantului, Alina, s-a oferit să-și însoțească tatăl, însă a fost refuzată pe motiv că nu mai era loc în mașină.

Pe drum, Nicolae Iorga a fost împușcat la marginea unei păduri, în dreptul satului Strejnic.

4 comments
    1. Sti tu ceva dar nu sti bine. Se muta-se din valenii de munte, cladirea afectata de cutremurul din 1940. S-a dus la vila din Sinaia de pe strada Codrului. Se explica si asasinarea la Strejnic astfel. Comuna fiind si astazi tangenta pe DN1, langa Ploiesti… drumul intre sinaia si bucuresti.

  1. In filmul “Drumeț in calea lupilor” din 1989 cu Valentin Teodosiu in rolul lui Nicolae Iorga este arătată foarte bine asasinarea marelui savant de către legionari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Gheorghe Ștefan
Citește

Gheorghe Ștefan

Gheorghe Ștefan a domnit în Moldova între anii 1653-1658. Înainte de ocuparea scaunului domnesc, Gheorghe Ștefan a deținut…
Vlad Dracul
Citește

Vlad Dracul

Vlad Dracul a fost domnul Țării Românești între anii 1437-1442 și 1443-1447. A fost fiul lui Mircea cel…