După asasinarea celor 64 de foști demnitari închiși la închisoarea Jilava și a ministrului țărănist Virgil Madgearu, legionarii au plănuit uciderea lui Nicolae Iorga pe care-l considerau principalul vinovat pentru arestarea și uciderea căpitanului Corneliu Zelea Codreanu.

Astfel, în seara zilei de 27 noiembrie 1940, la ușa casei lui Iorga din Sinaia au apărut șapte persoane care s-au recomandat a fi poliția legionară, precizând că aveau sarcina de a-l duce pe savant la București pentru un interogatoriu. Fiica savantului, Alina, s-a oferit să-și însoțească tatăl, însă a fost refuzată pe motiv că nu mai era loc în mașină.

Pe drum, Nicolae Iorga a fost împușcat la marginea unei păduri, în dreptul satului Strejnic.

Pe internet circulă un zvon conform căruia Nicolae Iorga a ținut un discurs la Academia Română împotriva Casei Regale, iar din această cauză a fost asasinat la comanda lui Carol al II-lea. Acest zvon, născocit de Rusia, are ca scop defăimarea Casei Regale din România.

Articolul cu pricina nu este credibil, deoarece:

Nicolae Iorga a fost un simpatizant și un apropiat al Casei Regale. Marele istoric i-a fost profesor lui Carol al II-lea, căruia i-a acordat tot sprijinul. Între cei doi a existat un respect reciproc. Se pune întrebarea: cine și-ar ucide simpatizantul și de ce?

În momentul asasinării marelui savant, Carol al II-lea nu mai era regele României din luna septembrie. Acesta abia a scăpat cu viață din țară, deoarece legionarii l-au urmărit și au tras în trenul în care se afla.

În articolul fals, la surse e precizat fondul SRI. SRI este o instituție creată după căderea regimului comunist. În vremea monarhiei funcționa Siguranța. Prin urmare, fondul trebuia să se numească Siguranța, nu SRI.

Cadavrul lui Nicolae Iorga
Cadavrul lui Nicolae Iorga
Sursa imaginii: aici
Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal sau Patreon. Îți mulțumim în avans.
Susține-ne pe Patreon
1K Shares:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți susține acest site dacă cumperi de pe eMAG, Cărturești, Libris, Cartepedia sau Elefant, folosind link-urile noastre de afiliere.
Alte articole
Thocomer
Citește

Thocomer

Thocomer a fost un voievod care a domnit la sud de Carpați la cumpăna secolelor XIII-XIV. Unii istorici…