Aron Vodă, poreclit și ”cel Cumplit”, a fost domn al Moldovei în două rânduri: decembrie 1591 – iunie 1592 și octombrie 1592 – mai 1595. Porecla i se trage din cauza politicii fiscale excesive și a lipsei de respect pe care o arăta față de femeile de viță boierească.

A fost fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpușneanu. L-a urmat pe acesta în exil, locuind un timp la Liov, în Polonia. Nu se știu mai multe detalii despre viața lui Aron Vodă înainte de ocuparea tronului Moldovei.

Aron Vodă a cumpărat tronul cu o imensă sumă de bani, după ce acesta a fost părăsit de Petru Șchiopul. Ajuns la domnie, promovează o politică fiscală excesivă pentru a-și putea achita datoriile față de cămătari. Din cauza dărilor impuse, a avut loc o răscoală țărănească, pe care domnul Moldovei a înfrânt-o. În același timp, unii boieri l-au susținut la tron pe Petru Cazacul, aspect ce a atras mânia lui Aron Vodă, care i-a decapitat pe boierii trădători.

Acest episod macabru i-a determinat pe cei mai mulți boieri să se plângă la Poartă, care l-a mazilit pe Vodă cel Cumplit. Scaunul domnesc a fost ocupat de Petru Cazacul pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece Aron Vodă revenea la conducerea Moldovei cu ajutorul finanțatorilor săi.

Politica Imperiului Otoman l-a făcut pe Aron Vodă să-și îndrepte atenția către puterile creștine. Aderă la Liga Sfântă și pe 16 august 1594 semnează un tratat cu Rudolf al II-lea al Imperiului Habsburgic, prin care acesta din urmă îi oferea domnul moldovean ajutor și, dacă era necesar, azil. În schimb, Aron Vodă se angaja să-l informeze pe Rudolf al II-lea de pozițiile trupelor otomane.

În același an încheie alianțe otomane cu Mihai Viteazul și Sigismund Báthory. Pe principele Transilvaniei l-a recunoscut ca suzeran. Aron Vodă a început campania antiotomană prin uciderea creditorilor turci. A atacat cetățile Chilia, Cetatea Albă și Tighina, a făcut incursiuni în nordul Dobrogei și a devastat orașul Ismail.

Sigismund Báthory l-a acuzat pe domnul Moldovei de trădare și l-a închis la Vințul de Jos. Aici, Vodă cel Cumplit a fost otrăvit, fiind înmormântat la Alba Iulia.

Aron Vodă cel Cumplit
Aron Vodă cel Cumplit
Sursa imaginii: aici

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări
Alte articole
Formațiuni politice prestatale românești
Citește

Care sunt accepțiunile descălecatului?

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInPentru a putea vorbi despre formarea statelor medievale românești, este absolut necesară tratarea…
Patimile și moartea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos
Citește

Vasile Aaron

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInVasile Aaron a fost un poet care a trăit în Transilvania la cumpăna…
Alexandru Lăpușneanu
Citește

Alexandru Lăpușneanu

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInAlexandru Lăpușneanu a fost domnul Moldovei între anii 1552-1561 și 1564-1568. A fost…
Formațiuni politice prestatale românești
Citește

Seneslau

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInSeneslau a fost conducătorul unui voievodat din Muntenia cu centrul puterii la Argeș.…
Prințesa Ileana și Regina Maria
Citește

Principesa Ileana – Maica Alexandra

Facebook Twitter WhatsApp Telegram Reddit LinkedInLa 5 ianuarie 1909, la Palatul Cotroceni din București, s-a născut principesa Ileana,…