Aron Vodă cel Cumplit

Cosmin FLOREA17 noiembrie 20142 minute5680

Aron Vodă, poreclit și ”cel Cumplit”, a fost domn al Moldovei în două rânduri: decembrie 1591 – iunie 1592 și octombrie 1592 – mai 1595. Porecla i se trage din cauza politicii fiscale excesive și a lipsei de respect pe care o arăta față de femeile de viță boierească.

A fost fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpușneanu. L-a urmat pe acesta în exil, locuind un timp la Liov, în Polonia. Nu se știu mai multe detalii despre viața lui Aron Vodă înainte de ocuparea tronului Moldovei.

Aron Vodă a cumpărat tronul cu o imensă sumă de bani, după ce acesta a fost părăsit de Petru Șchiopul. Ajuns la domnie, promovează o politică fiscală excesivă pentru a-și putea achita datoriile față de cămătari. Din cauza dărilor impuse, a avut loc o răscoală țărănească, pe care domnul Moldovei a înfrânt-o. În același timp, unii boieri l-au susținut la tron pe Petru Cazacul, aspect ce a atras mânia lui Aron Vodă, care i-a decapitat pe boierii trădători.

Acest episod macabru i-a determinat pe cei mai mulți boieri să se plângă la Poartă, care l-a mazilit pe Vodă cel Cumplit. Scaunul domnesc a fost ocupat de Petru Cazacul pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece Aron Vodă revenea la conducerea Moldovei cu ajutorul finanțatorilor săi.

Politica Imperiului Otoman l-a făcut pe Aron Vodă să-și îndrepte atenția către puterile creștine. Aderă la Liga Sfântă și pe 16 august 1594 semnează un tratat cu Rudolf al II-lea al Imperiului Habsburgic, prin care acesta din urmă îi oferea domnul moldovean ajutor și, dacă era necesar, azil. În schimb, Aron Vodă se angaja să-l informeze pe Rudolf al II-lea de pozițiile trupelor otomane.

În același an încheie alianțe otomane cu Mihai Viteazul și Sigismund Báthory. Pe principele Transilvaniei l-a recunoscut ca suzeran. Aron Vodă a început campania antiotomană prin uciderea creditorilor turci. A atacat cetățile Chilia, Cetatea Albă și Tighina, a făcut incursiuni în nordul Dobrogei și a devastat orașul Ismail.

Sigismund Báthory l-a acuzat pe domnul Moldovei de trădare și l-a închis la Vințul de Jos. Aici, Vodă cel Cumplit a fost otrăvit, fiind înmormântat la Alba Iulia.

Aron Vodă cel Cumplit
Aron Vodă cel Cumplit
Sursa imaginii: aici
Ne bucurăm că ai citit acest articol.
Poți susține financiar acest proiect prin intermediul Patreon.
Intră în grupul pasionaților de istorie de pe acebook.
Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir, unul dintre cărturarii de seamă ai Moldovei

Mormântul lui Lațcu I

Lațcu, domnul moldovean care a trecut la catolicism pentru a înlătura pretențiile de suzeranitate ale Ungariei asupra Moldovei

Adaugă comentariu

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
  Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenele și condițiile acestui site.

  error: Lectură plăcută!
  Transmite-i unui prieten
  Bună ziua,


  V-am trimis acest articol în ideea că poate vă interesează subiectul. Îl puteți accesa la acest link: https://www.istorie-romaneasca.ro/aron-voda-cel-cumplit/


  Istorie Românească
  https://www.istorie-romaneasca.ro

  Facebook: https://www.facebook.com/istorie.romaneasca
  Instagram: https://www.instagram.com/istorieromaneasca/
  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO-_7o5LaOBvUfzQtAGkFFg
  Vimeo: https://vimeo.com/istoriero