Poți ajuta la dezvoltarea site-ului, cumpărând prin intermediul link-urilor de afiliere de pe eMAG, Cărturești, Libris, Cartepedia sau Elefant.

Aron Vodă cel Cumplit

www.istorie-romaneasca.ro
17 noiembrie 2014Nici un comentariu

Aron Vodă, poreclit și ”cel Cumplit”, a fost domn al Moldovei în două rânduri: decembrie 1591 – iunie 1592 și octombrie 1592 – mai 1595. Porecla i se trage din cauza politicii fiscale excesive și a lipsei de respect pe care o arăta față de femeile de viță boierească.

A fost fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpușneanu. L-a urmat pe acesta în exil, locuind un timp la Liov, în Polonia. Nu se știu mai multe detalii despre viața lui Aron Vodă înainte de ocuparea tronului Moldovei.

Aron Vodă a cumpărat tronul cu o imensă sumă de bani, după ce acesta a fost părăsit de Petru Șchiopul. Ajuns la domnie, promovează o politică fiscală excesivă pentru a-și putea achita datoriile față de cămătari. Din cauza dărilor impuse, a avut loc o răscoală țărănească, pe care domnul Moldovei a înfrânt-o. În același timp, unii boieri l-au susținut la tron pe Petru Cazacul, aspect ce a atras mânia lui Aron Vodă, care i-a decapitat pe boierii trădători.

Acest episod macabru i-a determinat pe cei mai mulți boieri să se plângă la Poartă, care l-a mazilit pe Vodă cel Cumplit. Scaunul domnesc a fost ocupat de Petru Cazacul pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece Aron Vodă revenea la conducerea Moldovei cu ajutorul finanțatorilor săi.

Politica Imperiului Otoman l-a făcut pe Aron Vodă să-și îndrepte atenția către puterile creștine. Aderă la Liga Sfântă și pe 16 august 1594 semnează un tratat cu Rudolf al II-lea al Imperiului Habsburgic, prin care acesta din urmă îi oferea domnul moldovean ajutor și, dacă era necesar, azil. În schimb, Aron Vodă se angaja să-l informeze pe Rudolf al II-lea de pozițiile trupelor otomane.

În același an încheie alianțe otomane cu Mihai Viteazul și Sigismund Báthory. Pe principele Transilvaniei l-a recunoscut ca suzeran. Aron Vodă a început campania antiotomană prin uciderea creditorilor turci. A atacat cetățile Chilia, Cetatea Albă și Tighina, a făcut incursiuni în nordul Dobrogei și a devastat orașul Ismail.

Sigismund Báthory l-a acuzat pe domnul Moldovei de trădare și l-a închis la Vințul de Jos. Aici, Vodă cel Cumplit a fost otrăvit, fiind înmormântat la Alba Iulia.

Aron Vodă cel Cumplit
Aron Vodă cel Cumplit
Sursa imaginii: aici

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui site, o poți face printr-o donație prin intermediul Paypal. Îți mulțumim în avans!

Recomandări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.