Alexandru Lăpușneanu a fost domnul Moldovei între anii 1552-1561 și 1564-1568. A fost fiul nelegitim al lui Bogdan al III-lea cel Chior. Alexandru a primit această poreclă după numele târgului Lăpușna, locul copilăriei sale.

S-a căsătorit cu Ruxandra, fiica lui Petru Rareș, cu care a avut doi fii: Bogdan și Petru. În afara căsniciei l-a avut pe Aron Tiranul, care a ocupat și el tronul Moldovei.

Numele adevărat al lui Alexandru Lăpușneanu era Petrea. A ajuns la tronul Moldovei cu ajutorul polonezilor, după ce l-a îndepărtat pe Joldea din fruntea statului. Acest lucru a contribuit la recunoașterea suzeranității Poloniei asupra Moldovei de către Alexandru Lăpușneanu la 5 septembrie 1552. O săptămână mai târziu, la Hârlău, Lăpușneanu este încoronat și uns ca domn, unde a primit numele de Alexandru Vodă.

Pe plan intern, Alexandru Lăpușneanu a urmărit să-și consolideze domnia. A luat decizia de a nu se mai consulta cu Sfatul Domnesc, ceea ce a dus la răcirea relației domnului cu boierimea.

Pe plan extern, Lăpușneanu a recunoscut suzeranitatea turco-polonă. I-a ajutat pe turci și munteni să-l înscăuneze domn în Transilvania pe Ioan Sigismund Zapolya în iarna lui 1556, de la care a obținut Cetatea Ciceului și Cetatea de Baltă.

Și-a pierdut tronul în noiembrie 1561 când a fost înfrânt de oastea lui Despot Vodă la Verbia, lângă Dorohoi, cel din urmă beneficiind de sprijinul câtorva boieri. Revine pe tron în martie 1564 cu ajutorul turcilor și a principelui ardelean Ioan Sigismund Zapolya. Drept mulțumire, domnul Moldovei le-a oferit turcilor numeroase peșcheșuri care constau în vase mari de argint și peste o sută de haine țesute cu fir de aur.

De această dată și-a vărsat ura asupra boierilor, ucigând 47 dintre aceștia, în cadrul unei adunări la Iași. Alexandru Lăpușneanu este cel care a mutat capitala de la Suceava la Iași.

Grav bolnav, cedează tronul fiului său Bogdan și se călugărește sub numele de Pahomie. Moare la data de 11 martie 1568, fiind înmormântat la mănăstirea Slatina.

Alexandru Lăpușneanu
Alexandru Lăpușneanu

4 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Ioan Sigismund Zapolya
Citește

Ioan Sigismund Zapolya

Ioan Sigismund Zapolya a fost principele Transilvaniei între anii 1540-1541 și 1556-1571. S-a născut în familia lui Ioan…
Castelul Szécsényi
Citește

Toma Szécsényi

Toma Szécsényi a fost voievodul Transilvaniei între anii 1321-1342, funcție ocupată cu ajutorul regelui maghiar Carol Robert de…