Alexandru Ipsilanti a fost domnul Țării Românești între anii 1774-1782 și 1796-1797 și al Moldovei între anii 1787-1788. S-a născut în familia lui Ioan Ipsilanti și a Smaragdei Mamona. Înainte de a deveni domn, a deținut funcția de mare dragoman al Porții.

Intrând în contact cu politica reformatoare promovată de despoții luminați europeni precum Friedrich al II-lea în Prusia și Maria Tereza în Austria, Alexandru Ipsilanti a adoptat o serie de măsuri menite să îmbunătățească situația locuitorilor din cele două voievodate. În timpul domniei din Țara Românească, Ipsilanti a căutat să răscumpere locuitorii robiți de turci, a reorganizat aparatul administrativ și a stabilit salariile tuturor dregătorilor.

În domeniul juridic, Alexandru Ipsilanti a decis realizarea unui cod de legi – Pravilniceasca Condică – apărut în septembrie 1780 la București, a mărit numărul instanțelor de judecată.

În domeniul educației, Alexandru Ipsilanti a reorganizat Academia Domnească, a înființat o școală de preoție la Mitropolie și două școli inferioare la Craiova și Buzău.

Domnia din Moldova și a doua domnie din Țara Românească sunt lipsite de importanță. Alexandru Ipsilanti a sfârșit decapitat de turci la 13 ianuarie 1807.

Alexandru Ipsilanti
Alexandru Ipsilanti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Samuel von Brukenthal
Citește

Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei între anii 1777-1787. Provenind dintr-o familie înstărită, Samuel a beneficiat de…
Mircea cel Bătrân
Citește

Mircea cel Bătrân

Mircea cel Bătrân, fiul lui Radu I și al Calinichiei, a fost unul dintre cei mai importanți voievozi…
Miron Barnovschi. Biserica Sf. Ioan din Iași
Citește

Miron Barnovschi

Miron Barnovschi a fost domn al Moldovei între anii 1626-1629 și aprilie-iulie 1633. În timpul domnului Radu Mihnea…