Alexandru Averescu s-a născut la data de 9 martie 1859, în Ismail. A fost fiul slugerului Constantin Averescu și al slugerei Casunca. Studiile și le face la Școala divizionară de la mănăstirea Dealu și la Școala Superioară de Război din Torino. De-a lungul timpului a obținut toate gradele militare, deținând mai multe funcții militare și de stat.

Generalul Alexandru Averescu
Generalul Alexandru Averescu

În anul 1918 a creat partidul Liga Poporului (devenit din 1920 Partidul Poporului), care avea ca deviză ”Muncă, cinste și legalitate”. Ajunge la putere cu ajutorul liberalilor în primăverele anilor 1920 și 1926, timp în care înfăptuiesc reforma agrară.

Generalul Alexandru Averescu deținut portofoliile mai multor ministere, printre care cel de Război și cel de Interne, însă cel vârful carierei politice îl constituie poziția de Președinte al Consiliului de Miniștri pe care a reușit să o ocupe între 29 ianuarie 1918 – 27 februarie 1918, 13 martie 1920 – 13 decembrie 1921 și 30 martie 1926 – 4 iunie 1927.

A participat la războiul pentru independență, a fost comandant al operațiunilor militare române în cel de-al doilea război balcanic și a luptat în primul război mondial.

După semnarea armistițiului de la Focșani cu Puterile Centrale, din 26 noiembrie 1917, Ionel Brătianu își prezintă demisia la 26 ianuarie 1918, portofoliul Consiliului de Miniștri revenindu-i lui Alexandru Averescu, care a luat inițiativa unei întrevederi la Buftea cu generalul german August von Mackensen, pentru a se informa asupra condițiilor de pace. Generalul Alexandru Averescu nu a reușit să obțină condiții bune pentru încheierea păcii, fapt care l-a determinat pe regele Ferdinand să îi ceară demisia.

În timpul celei de-a doua guvernări a avut loc semnarea Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920, prin care s-a recunoscut unirea Transilvaniei cu România și încheierea Tratatului de la Paris, din 28 octombrie 1920, prin care s-a recunoscut unirea Basarabiei cu România.

În timpul acestei guvernări s-a semnat Convenția privind Statutul Dunării, la 23 iulie 1921, prin care se stabilea libertatea circulației tuturor pavilioanelor pe cursul navigabil al fluviului. O altă realizare a guvernului Averescu a fost crearea Micii Înțelegeri.

Are loc o răcire a relațiilor între generalul Alexandru Averescu și liberali, din cauza presiunii exercitate de conducerea partidului său. Ia contact cu Carol Caraiman, fostul principe moștenitor, în vederea reîntoarcerii în țară a acestuia. Aflând de acest plan, liberalii au declanșat o puternică campanie împotriva guvernului averescan, cerând constituirea unui guvern de ”uniune națională”. Neacceptând acest lucru, Alexandru Averescu își prezintă demisia.

Mareșalul Alexandru Averescu s-a numărat printre marile personalități care au susținut instituirea regimului de autoritate a regelui Carol al II-lea.

Mareșalul Alexandru Averescu a murit la 3 octombrie 1938, în București, trupul său fiind depus într-o criptă a Mausoleului de la Mărăști.

Mausoleul de la Mărăști
Mausoleul de la Mărăști
Sursa imaginii: aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Nicolae Alexandru
Citește

Nicolae Alexandru

Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I, a fost domnul Țării Românești între anii 1352-1364. Se presupune că a…
Radu Mihnea
Citește

Radu Mihnea

Radu Mihnea a domnit în Țara Românească între anii 1601-1602, martie – mai 1611, iulie 1611 – 1616,…