Ahtum

17 octombrie 2017 | Nici un comentariu
www.istorie-romaneasca.ro

Conform cronicii lui Anonymus, Ahtum a fost un descedent direct al lui Glad. A fost duce în zona Banatului între anii 1004-1030. Legenda sfântului Gerard ne oferă informații prețioase cu privire la întinderea acestui ducat, care se întindea de la Criș până în vecinătatea Ardealului și de la Vidin până la Severin, având reședința în cetatea Mureșului. Aceeași sursă menționează puterea militară a ducatului.

Odată cu luarea sub stăpânire a Vidinului de către Vasile al II-lea al Bizanțului, Ahtum s-a creștinat. Între el și regele Ungariei, Ștefan I, au avut loc mai multe conflicte, cauzate de nesupunerea lui Ahtum. Ștefan I al Ungariei l-a sprijinit pe Chanadinus, un pretendent la tronul ocupat de Ahtum, punându-i acestuia la dispoziție un corp de oaste.

Între cei doi a avut loc o luptă în apropierea Tisei, finalizată cu victoria lui Ahtum. Ducele bănățean, împreună cu armata sa, se retrage pe câmpia Nagyenez, unde soldații lui Chanadinus dau năvală în toiul nopții și reușesc să-l ucidă pe Ahtum. În urma acestui episod, Chanadinus ia sub stăpânire ducatul bănățean, recunoscând suzeranitatea regelui Ungariei.

Voievodatul lui Ahtum
Voievodatul lui Ahtum
Sursa imaginii: aici

Recomandări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de mail nu va fi publicată.
Prin postarea acestui comentariu declari că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile acestui site.