Ahtum, ducele bănățean, care s-a împotrivit regelui Ungariei

Formațiuni politice prestatale românești
Formațiuni politice prestatale românești
Sursa imaginii: aici.

Conform cronicii lui Anonymus, Ahtum a fost un descedent direct al lui Glad. A fost duce în zona Banatului între anii 1004-1030. Legenda sfântului Gerard ne oferă informații prețioase cu privire la întinderea acestui ducat, care se întindea de la Criș până în vecinătatea Ardealului și de la Vidin până la Severin, având reședința în cetatea Mureșului. Aceeași sursă menționează puterea militară a ducatului.

Odată cu luarea sub stăpânire a Vidinului de către Vasile al II-lea al Bizanțului, Ahtum s-a creștinat. Între el și regele Ungariei, Ștefan I, au avut loc mai multe conflicte, cauzate de nesupunerea lui Ahtum. Ștefan I al Ungariei l-a sprijinit pe Chanadinus, un pretendent la tronul ocupat de Ahtum, punându-i acestuia la dispoziție un corp de oaste.

Între cei doi a avut loc o luptă în apropierea Tisei, finalizată cu victoria lui Ahtum. Ducele bănățean, împreună cu armata sa, se retrage pe câmpia Nagyenez, unde soldații lui Chanadinus dau năvală în toiul nopții și reușesc să-l ucidă pe Ahtum. În urma acestui episod, Chanadinus ia sub stăpânire ducatul bănățean, recunoscând suzeranitatea regelui Ungariei.

Scriem din plăcere. Încercăm să lăsăm impresiile subiective la o parte. Pentru a putea crește, avem nevoie de susținerea dvs..

5 $
Informații personale

Total: 5$

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *