Ahtum a fost ducele unei formațiuni prestatale localizată pe teritoriul Banatului istoric, unde a domnit între anii cca. 1004 – 1028 / 1030.

Informațiile despre acest conducător ne parvin din cronica lui Anonymus și din Legenda Sfântului Gerard.

Din cronica lui Anonymus aflăm că Ahtum a fost un descendent direct al lui Glad. Legenda Sfântului Gerard ne oferă informații prețioase cu privire la întinderea acestui ducat, care era mai mare decât cel al lui Glad. Ducatul se întindea de la Criș până în vecinătatea Ardealului și de la Vidin până la Severin, având reședința în cetatea Morisena (azi Cenad).

După cucerirea Vidinului de către împăratul bizantin Vasile al II-lea Bulgaroctonul, Ahtum se creștinează în rit oriental și devine vasalul împăratului. După botez, Ahtum ridică la Morisena o mănăstire ortodoxă cu hramul ”Sfântul Ioan Botezătorul”.

Tot din Legenda Sfântului Gerard aflăm că Ahtum era un duce puternic, care se baza pe mulțimea oștenilor și nobililor săi. Având mai mulți ostași decât regele maghiar, Ahtum a refuzat să se supună celui din urmă. Mai mult decât atât, ducele bănățean a întreprins o serie de acțiuni ostile împotriva coroanei maghiare. Pretextul conflictelor dintre cei doi a fost dorința regelui maghiar de a deține controlul asupra traficului cu sare de pe râul Mureș, însă cauza principală a constituit-o politica de expansiune teritorială promovată de Ungaria, care urmărea să cucerească ducatul bănățean.

Acțiunile ostile ale ducelui bănățean l-au determinat pe regele maghiar să îl susțină pe Chanadinus, un fost comandant de-al lui Ahtum, căruia i-a pus la dispoziție un corp de oaste. Dorind să îl omoare pe Ahtum, Chanadinus a fugit în Ungaria, unde s-a pus în slujba lui Ștefan I.

O primă ciocnire între cei doi a avut loc în apropierea Tisei și s-a finalizat cu victoria lui Ahtum. După bătălie, ducele își așază tabăra pe câmpia Nagyenez, unde soldații lui Chanadinus dau năvală în toiul nopții și reușesc să-l ucidă pe Ahtum. În urma acestui episod, Chanadinus ia în stăpânire ducatul bănățean ca vasal al regelui maghiar.

Despre ducatul lui Ahtum au mai scris Ioan Aurel Pop în revista Morisena, nr. 1/2016 și Remus Mihai Feraru.

7 comments
  1. Familia lui Ahtum a parasit Morisena in graba in timpul atacului lui Chanadinus dar a fost ajunsa langa Sannicolau Mare, undE Totusi aR fi reusit sa ingroape tezaurul lui Ahtum.
    Tezaurul a fost descoperit mai tarziu si este cunoscut ca tezaurul de la Sannicolau mare.

  2. Comandanții romanilor din Banat Crișana și Ardeal ar Fi Trebuit SA SE UNEASCĂ ÎN FATA PERICOLULUI MAGHIAR CARE. AVEAU TOATĂ LOGISTICA VATICANULUI ȘI Ar fi avut alta soarta

  3. AHTUM în izvoare latinești, și Ajtony în cele ungare A FOST O CĂPETENIE BULGARĂ (cu ascendenți avari, – vezi tezaurul de la SÂNNICOLAUL MARE, – DUPĂ CE IMPĂRATUL BIZANTIN BAZYLEOS II. BULGAROCTONUL (adică “OMORÂTORUL DE BULGARI” ȘI DESFIINȚAREA ȚARATULUI BULGAR, NU A AVUT VREO ALTĂ OPȚIUNE DECÂT SUPUNEREA REGATULUI LUI STEPHANUS I., CARE L-A ÎNLOCUIT CU CHANADINUS/CSANÁD/CENAD LA MORISENA, 1028-30, CENADUL DE ASTĂZI, ÎNTEMEIND ȘI EPISCOPIA DE CSANÁD/CENAD. DAR NU ESTE NICI O URMĂ SAU DOCUMENT CA ÎN ACEASTĂ AFACERE AR FI AVUT VREUN ROL VALAHII !…

    1. Gesta hungarorum arată în Cap.44 că armata lui Glad avea oșteni români/Blachii
      dar și oșteni slavi și Pecenegi.
      Românii sunt menționați în aceeași perioadă cu Românul Gelou!

    2. EVIDENT, MAI “DE” nAGY, CA UN COMPONENT AL tARATULUI vLAHO-bULGAR, INVINS, URMA SOARTA FORMATIUNII MAI MARI SI SE ASIGURA DE PROTECTIA BIZANTINA. dAR SA FACI PARTE DIN tARAT NU INSEMNA CA ERAU TOTI BULGARI. eRAU VALAHI, SI MULTI SI ORGANIZATI, SI LA SUD DE DUNARE, DAR LA NORD…lA nORD DE DUNARE ERAU NUMAI VALAHI. . cA MORI DUMNEATA DE NECAZ, SAU CA DOAR INGHITI A FOAME, NU AM CE VA FACE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recomandări
You May Also Like
Ioan Gheorghe Caragea
Citește

Ioan Gheorghe Caragea

Ioan Gheorghe Caragea a fost domn al Țării Românești între anii 1812-1818. S-a născut în familia marelui dragoman…